Overslaan en naar de inhoud gaan

Razendsnelle, moderne websites

Blog-header-1920x853.jpg

Geschreven door Simon Blok Head of Digital

simon.jpg

Razendsnelle, moderne websites

ReDISCOVER TO RENEW

Het CMS-landschap is nogal divers. Van de oude bekenden zoals Drupal en Wordpress tot aan volledig ontkoppelde systemen, die in de cloud overal aan gekoppeld kunnen worden. Als EF2 hebben we ons de afgelopen 12 jaar gespecialiseerd in Drupal. We zijn behoorlijk bedreven in het opzetten van websites die volledig aansluiten bij het ontwerp en gebruikerservaring die onze designers en UX-ers bedenken. Maar we kijken ook verder. We zitten niet vast aan een tool alleen omdat we dat nu eenmaal gewend zijn. Het doel blijft altijd het bieden van de beste gebruikerservaring waarin de gebruiker centraal staat, met de beste vindbaarheid op Google en grenzeloos gebruik van de fantasie van onze designers en UX-ers.

Afgelopen tijd hebben we een nieuw CMS omarmd, Strapi. Strapi is een zogenaamd ‘Headless CMS’. Een CMS wat los draait van de presentatie van de website. De data (pagina’s, losse stukken content, etc.), is dan ondergebracht in een los systeem wat 100% toegespitst is op het beheren van de content. Het presenteren van die data brengen we vervolgens onder in een ander framework. Wij gebruiken hiervoor NextJs. Hiermee kunnen we een razendsnelle website neerzetten die 100% geoptimaliseerd is op snelheid, maar ook op zaken als accessibility. Maar, minstens zo belangrijk, kunnen we Strapi ook naadloos laten aansluiten op de applicaties die we bouwen. Strapi is ‘API-first’ opgezet. Alle data is eenvoudig dmv. een koppeling te ontsluiten naar allerlei bronnen. Dan kan de website zijn, maar ook een applicatie, app of zelfs andere apparaten zoals een display in een winkel. Het beheer van de data vindt plaats in de Strapi omgeving. Hier wordt standaard al een heel gebruiksvriendelijke interface aangeboden om je pagina’s, blogs, etc. te beheren. Maar er zijn ook uitgebreide opties om zelf uitbreidingen te maken om specifieke functionaliteiten naadloos te integreren in het beheersysteem.

Als developers worden we blij van de gebruikte technieken in beide systemen. Strapi is opgezet in Javascript, vanouds een scripttaal die in de browser draait. Maar met NodeJs kan het ook op de server gebruikt worden om snelle, schaalbare applicaties neer te zetten. De moderne UI van Strapi is ook in Javascript opgezet en maakt gebruik van React. Strapi biedt verder uitgebreide manieren om eigen plugins te ontwikkelen. Met Strapi kunnen we net als in Drupal, een uitgebreid, gebruiksvriendelijk en snel CMS neerzetten, maar los van de presentatielaag. In die presentatielaag kunnen we vervolgens helemaal ‘los gaan’ zonder de grenzen die een systeem ons voorschrijft.

Strapi is gebouwd op moderne, maar volwassen standaarden. NodeJs bestaat al sinds 2009, Strapi sinds 2015 en NextJs al sinds 2016. We slaan een nieuwe weg in, waarmee we nog snellere, mooiere en efficiënter kunnen werken aan mooie digitale oplossingen. Binnenkort gaan de eerste websites live die gebouwd zijn met deze nieuwe technieken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die Strapi te bieden heeft en wat wij daarin voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Simon vertelt je graag meer

Contact

Stel een vraag aan Simon
simon.jpg
Simon Blok
Head of Digital