Multisite oplossingen
Geschreven door Simon Blok Head of Digital
Multisite oplossingen
Als bedrijf kun je meerdere websites in beheer hebben, die net iets anders zijn, maar die allemaal een bepaalde boodschap willen uitstralen. Of dit nu is vanuit verschillende labels of in meerdere landen, je wilt altijd zo eenvoudig mogelijk je content kunnen beheren. Hebben de websites overlappende functionaliteiten of zelfs een design heeft dat vergelijkbaar is? Dan kan een multisite oplossing een manier zijn om kosten te drukken, consistent te zijn en het beheer van de content een stuk efficiënter te maken. EF2 heeft meerdere multisite oplossingen gebouwd en we leggen in dit blog uit hoe het werkt en wat je er aan hebt.
Wat is een multisite oplossing?
Een multisite oplossing is een platform waarin je meerdere website vanuit 1 Content Management Systeem (CMS) kunt beheren. Er is dus één plaats waar iedere contentbeheerder inlogt en waar de content van alle aangesloten websites beheert kan worden. Naast websites kunnen ook applicaties voorzien worden van content wat beheert wordt in dit centrale systeem. Zo ontstaat er dus één ‘hub’ waarin alle content beheert kan worden.
De verschillende contentbeheerders kunnen middels een Role-Based-Access-Control (RBAC) systeem, rechten krijgen om content voor één of meerdere websites te beheren. Ook kunnen rechten voor bijvoorbeeld alleen het plaatsen van nieuwsberichten op alle aangesloten website, toegekend worden.
Een super admin kan vervolgens inloggen om alle content in te zien en te beheren. Deze admin kan ook de verschillende contentbeheerders zelf toevoegen en van rechten voorzien.
Waarom zou je een multisite oplossing gebruiken?
Leuk natuurlijk al deze mogelijkheden, maar waarom zou je het gebruiken? Er zijn verschillende voordelen te noemen. Het belangrijkste is dat je maar één systeem hebt om meerdere websites van content te kunnen voorzien. Hierdoor heb je maar één plaats waar je updates op moet doorvoeren en heb je een enkele omgeving waarin je al je gebruikers kunt beheren. Een ander groot voordeel van het feit dat alles in één systeem zit, is dat je componenten kunt hergebruiken. Stel dat je een nieuwe component toevoegt waarin je al je vestigingen op een interactieve kaart wilt laten zien, dan kun je dit direct toevoegen op alle domeinen die in de multisite omgeving toe zijn gevoegd.
Ook de kosten zijn minder. Voor het onderhouden van een CMS zijn periodieke updates nodig en zijn er kosten voor de hostingomgeving waar het systeem op draait. Als je dus verschillende websites op één systeem laat draaien worden deze kosten direct lager.
Voorbeelden uit de praktijk
Als EF2 hebben we veel ervaring met multisites in Drupal. Zo hebben we voor Landwinkel meer dan 40 websites in één multisite platform ondergebracht. Iedere website heeft eigen beheerders die hun eigen content kunnen beheren. Zij hoeven zich niet druk te maken over de hosting van de website en het updaten van het systeem. Dit wordt allemaal centraal geregeld.
Ook voor onze klant Alliance Automotive hebben we meerdere multisite omgevingen neergezet. Hier wordt gewerkt met een website die in verschillende landen andere content moet bevatten. Het uiterlijk van deze website is nagenoeg gelijk, maar de inhoud per land kan verschillen. Door de inzet van een multisite platform, zijn nieuwe landen websites snel uit te rollen.
Waarom wij enthousiast worden van multisite omgevingen
Naast het feit dat het flink in kosten kan schelen voor onze klanten, worden we zelf ook enthousiast van deze manier van werken. We hebben het productdenken hoog in het vaandel staan. We schreven hier eerder al eens over in deze blog. We houden niet van het wiel opnieuw uitvinden. We denken graag in bouwstenen die we steeds opnieuw kunnen inzetten, kunnen bijschaven en dan weer inzetten. In een multisite oplossing kunnen we deze denkwijze goed kwijt. We bouwen niet steeds opnieuw eenzelfde soort website voor dezelfde klant, maar combineren al het bruikbare in één systeem zodat iedereen er profijt van heeft.
We ontwikkelen multisite omgevingen vaak in Drupal, maar ook in Strapi zijn goed multisite omgevingen op te zetten. Je profiteert dan van de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van het Strapi CMS, ook al groeit het aantal contentpagina’s.
Natuurlijk is een multisite oplossing niet altijd de beste oplossing. Soms verschillen website teveel om het logisch in één systeem onder te brengen. Maar ook dan denken we graag in standaard bouwstenen. Ook dan zijn er voordelen te halen als we even een stapje terug doen en het hele landschap beoordelen en dan voor de beste oplossing kiezen die snelheid, kosten en herbruikbaarheid optimaliseren.
Heb je vragen, twijfels of wil je gewoon eens je case bij ons voorhouden? We zijn meer dan bereid om je van informatie te voorzien en mee te denken over de beste oplossing.