Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom we Laravel Nova gebruiken?

Blog-header-1920x853 - laravelnova.jpg

Geschreven door Simon Blok Head of Digital

simon.jpg

‘Een snel te integreren, gebruiksvriendelijk beheersysteem’

Webapplicaties zijn typen applicatie die werken als een website, maar functionaliteiten hebben die vaak voelen alsof je een programma op je PC of laptop gebruikt. Gebruikers van een applicatie gaan ervan uit dat alles snel en direct werkt. Opties zoals filteren in een lijst, zoeken, selecteren, etc. worden als vanzelfsprekend ervaren.

EF2 bouwt veel webapplicaties in het PHP-framework Laravel. Met dit framework hebben we een tool in handen, waarin we eenvoudige tot complexe maatwerk applicaties kunnen bouwen die bovendien veilig, gebruiksvriendelijk en onderhoudsvriendelijk zijn.

Wat doet een beheersysteem?

Zo hebben we een ‘prefab’ e-commerce platform gebouwd, dat in de basis veel standaard functionaliteiten heeft, maar helemaal open is om uit te bouwen met maatwerkwensen. Deze maatwerkwensen bouwen we graag modulair op, zodat we overzicht blijven houden en we de complexiteit op kunnen delen in kleinere stukken.

Veruit de meeste webapplicaties zullen een interface hebben die de gebruikers in staat stelt om informatie in te zien, functionaliteiten aan te roepen of data te beheren. Dit kan gaan om een tabel met alle data van een bepaald type tot een uitgebreid dashboard met een berekende waarde op basis van verschillende vergelijkingen van alle data.

De meeste interfaces om data te beheren zijn voor het grootste gedeelte gelijk. Er is een tabel met kolommen die een deel van de data tonen. Een detailscherm zal alle details laten zien op verschillende manieren afhankelijk van het type data. Vervolgens is de data in een formulier te wijzigen of toe te voegen. En er zal een optie zijn om stukken data te verwijderen.

Waarom kiezen we voor Laravel Nova?

EF2 is graag met technisch complexe vraagstukken bezig. Maar we houden ook van een interface die snel en intuïtief werkt. Aan de andere kant willen we ook niet steeds het wiel opnieuw uitvinden. Daarom kiezen we vaak voor een ‘prefab’ beheersysteem om de data van onze maatwerk applicaties in te zien en te beheren. We gebruiken hier Laravel Nova voor. Laravel Nova is gemaakt door onder andere Taylor Otwell, de maker van het PHP framework Laravel dat we gebruiken voor al onze maatwerk webapplicaties. Dit sluit naadloos aan. We kunnen ons focussen op de technische eisen en kunnen er eenvoudig een beheersysteem aanhangen dat de data ontsluit naar de gebruiker.

Het nadeel van een standaard systeem kan zijn dat het net niet voldoet aan de wensen. Zo kan het voorkomen dat een bepaalde functie geforceerd geïmplementeerd voelt, alsof het net niet lekker werkt. Bij Laravel Nova is die kans een stuk kleiner doordat we eigen stukjes kunnen toevoegen. Standaard levert Laravel Nova bijvoorbeeld niet een mogelijkheid om een kaart te laten zien waarin een positie wordt weergegeven. We hebben inmiddels zelf een plugin ontwikkelt die dit wel mogelijk maakt. Dit integreert dan 100% met Laravel Nova, zodat dezelfde gebruiksvriendelijkheid wordt behaald als wanneer het meegeleverd zou worden.

Laravel Nova bestaat sinds 2018 en heeft inmiddels versie 4 uitgebracht. Iedere installatie vereist een licentie die eenmalig afgenomen wordt. De kosten van de licentie zijn minder dan één uur ontwikkeltijd bij EF2. Een flinke kostenbesparing dus ten opzichte van het alternatief, het zelf ontwikkelen van een beheersysteem.

Contact

Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw idee te realiseren? We brainstormen graag met je mee om tot een goede oplossing te komen die past bij vraag, budget en planning.

Neem contact op

Bron: Laravel Nova


 

Simon vertelt je graag meer

Contact

Stel een vraag aan Simon
simon.jpg
Simon Blok
Head of Digital