Overslaan en naar de inhoud gaan

Weet jij wat GIT is? Dit zijn de voordelen

EF2_web-01.jpeg

Geschreven door Kees Cornelisse Partner / Business Owner

kees.jpg

7 tips voor jouw content tijdens de feestdagen

ReDISCOVER TO RENEW

Misschien heb je dit al vaker gehoord van bedrijven die software bouwen. Git is volgens Wikipedia een ‘gedistribueerd versiebeheersysteem’. Het stelt ons in staat om wijzigingen in de code gestructureerd bij te houden en inzichtelijk te maken. Deze manier van werken biedt ons een aantal mogelijkheden die bijzonder nuttig zijn. In deze blogpost leggen we uit wat deze mogelijkheden zijn en welke voordelen die ons geven.

De voordelen van Git

Git is een systeem dat iedere wijziging in een bestand of set van bestanden registreert. Op ieder moment kunnen we een ‘foto’ maken van de huidige situatie en dit vastleggen in een ‘commit’. Dit is een punt in de tijd waarin de dan geldende versie van alle bestanden vastgelegd is. Deze foto bevat de naam van de maker en een bericht. Achteraf is per foto in te zien wat de wijzigingen zijn geweest en wie de wijzigingen heeft doorgevoerd. Dit heeft een aantal voordelen.

Met één druk op de knop terug naar een vorige versie

Doordat wij iedere wijziging van de code vastleggen met behulp van Git, kunnen we altijd met één druk op de knop terug naar de versie die toen was vast gelegd. Stel er is een wijziging gedaan aan jouw website die na de livegang toch niet goed blijkt te werken. We kunnen dan altijd snel terug naar de versie van de website van voor het ontstaan van de fout. Dit kost nog minder dan één seconde. Op hetzelfde moment kunnen we op een andere plaats de foute versie inzien, de fout opsporen, oplossen en weer een nieuwe versie vastleggen.

Oneindig verschillende test versies maken

Git kent een systeem dat ‘branching’ heet. Dit houdt in dat je op ieder moment een aftakking van de dan geldende versie kunt maken en in je eigen versie verder kunt ontwikkelen. Er kunnen dus parallel naast elkaar verschillende versies van de code bestaan. Stel je voor dat tijdens het ontwikkelen van een grote nieuwe functionaliteit een melding wordt gedaan van een fout in de versie die op dat moment live staat. We kunnen dan een nieuwe aftakking maken van de versie die op dat moment live staat, de fout oplossen en de nieuwe versie daarna live zetten.

Samenwerken

Doordat Git een gedistribueerd systeem is, kunnen we het complete logboek van wijzigingen en de verschillende versies met elkaar delen. Doordat het daarnaast mogelijk is om meerdere parallelle versies op hetzelfde moment te onderhouden, kunnen we ook met meerdere collega's aan hetzelfde project werken. Dit maakt het mogelijk om meerdere functionaliteiten tegelijkertijd te ontwikkelen. Alle versies die ooit zijn gemaakt, zijn dus altijd beschikbaar voor iedereen die het logboek heeft.

Backup

Als laatste biedt Git ons een uitgebreide backup. Doordat we het logboek via een centrale ‘hub’ met elkaar delen, is deze hub onze backup voor alle code die zich in het Git-systeem bevindt. We kunnen eenvoudig het verloop van de wijzigingen inzien en iedere versie downloaden die we willen gebruiken. Kortom. Git geeft ons de tools en mogelijkheden om alles onder controle te houden en flexibel om te gaan om te gaan met nieuwe wensen.

Applicatie ontwikkeling

Met de webapplicaties van EF2 kun je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld aan een offerte applicatie of een klantenportaal. Wij hebben jarenlange ervaring met webapplicaties en werken met Laravel en Codeigniter. Belangrijk voor ons is dat we jouw probleem óns probleem maken. Wij analyseren het complete plaatje en zorgen dat we het proces begrijpen. Zo maken we de mooiste oplossingen.